Olen niin onnellinen, etten oikein voinut nukkua. Kaikkien karmeiden kokemusteni jälkeen osaan todella arvostaa tätä onnea. Toisaalta minua surettaa, että tuhlasin puolet lukuvuodesta noissa esikaupungeissa. Vinkki vaihtoonlähtijöille: älkää tyytykö siihen, mitä saatte. Pariisissa se unelmien kämppä voi odottaa kulman takana. Ja ennen kaikkea: älkää vuokratko kämppää Suomesta käsin, edes suomalaiselta vuokrantajalta. Itse asiassa olen vasta alkanut tajuta, miten paljon minua vähemmän kaunistelematta sanottuna kusetettiin tuon ensimmäisen asunnon kanssa. Kavereideni mielestä minun olisi pitänyt tehdä kyseisestä vuokranantajasta valitus johonkin tai ainakin laittaa hänestä nettiin varoitus Pariisiin lähtijöille. Hyi helvetti, onneksi pääsin siitä lähiöhelvetistä pois.

Heräsin jo kahdeksan jälkeen pirteänä, vaikka tuli taas eilen yönä valvottua kirjojeni parissa. En vain malttanut nukkua. Suihku ja tiskausta, pari internet-puhelua. Ostin eilen äkillisessä mielenhäiriössä 30 euroa maksavan mikin (ja viiden euron tarjouskirjan Muchan maalauksista) Place d'Italien kauppakeskuksesta, joka on tuossa parin askeleen päässä. Aivan loistava laite, etenkin kun sen kolmen metrin piuha yltää ovelle asti, kun se on päässäni. Voin puhua ilman taustahälyä ja vaikka tiskata samalla. Täti Touhukaskin pyörähti illalla (vain viisi tuntia myöhässä sovitusta, brassimeiningillä siis), kokosi kuvissa näkyvän pöydän, joka on aivan mahtavan ihana, ja antoi tuhat ihanaa vinkkiä, minne mennä ja mitä tehdä Pariisissa. Tulen hyvin juttuun hänen kanssaan... Tänä iltana pariskunta käy tuomassa vielä vedenkeittimen ja muuta sälää. Kaikki alkaa olla melkoisen täydellistä oman mittapuuni mukaan.

Nyt töihin. Niitä on valtavasti, tentit ovat pian - je serai perdue - l'enfer des examens, quel cauchemar... Toisaalta on kuun 1. sunnuntai, joten museot ovat ilmaisia. Aion hyötyä siitä. Eilen olin muuten Luxembourgin puistossa juoksemassa. Sinne on matka jalan 15 minuuttia. Kaikki tärkeä on niin lähellä, niin paljon liikkeitä näillä kulmilla... Saa nähdä, katoavatko jouluvalot jo tänään. Vielä eilen loppiaisena kaikki oli aivan jouluista.

Nyt cafe au lait ja japanin klassista kielioppia. A tout à l'heure.